Beykoz Üniversitesi Yetkinlik Geliştirme Programı Dersinin 6’ncısı Genel Müdür Yardımcımız Ersin Denizseven tarafından verildi.


Beykoz Üniversitesi’nin öğrencilerine liderlik, girişimcilik, yaratıcı düşünme gibi birbirinden farklı 12 yetkinliği kazandırabilmek ve iş hayatına dair deneyimleri yansıtmak amacıyla düzenlediği Yetkinlik Geliştirme Programı Dersi’nin bu hafta 6’ncısı yapıldı. Dersin bu haftaki konuğu Turkon Line Genel Müdür Yardımcısı Ersin Denizseven oldu.

Üniversitemiz öğrencilerine iki ayrı gün anlatım yapan Denizseven; “Sorumluluk Alma, Bağımsız Çalışabilme ve Girişimcilik” konularındaki deneyimlerini aktardı. İnsan beyninin çok farklı çalıştığını ve çalışma mekanizmasının harikalar yaratabildiğini söyleyen Denizseven, 21 gün boyunca bir şey aynı kararlılıkla yapıldığında beynin bunu artık alışkanlık haline getirdiğinden söz ederek; “21 Gün Kuramı” denen bu sistemin, beynin olumsuzluk algısı olmaması sayesinde, bireyler tarafından doğru yönetildiği takdirde istenen olumlu alışkanlıkları kazanmada çok fayda sağladığını anlattı. “Eğer bilinçli bir birey olur, beyninizi doğru davranışlar edinmek adına yönlendirirseniz, aldığınız sorumlulukların üstesinden gelmek ve çalışma hayatınızda başarı sağlayabilmek kendiliğinden gelecektir” diyen Denizseven, öğrencilere ‘farkındalıklarını artırmaları’ gerektiği önerisinde bulundu. “Kendinizin, yapabileceklerinizin farkında olursanız ister bireysel ister ekip halinde çalışın; ister büyük bir firmada birilerinin emrinde isterseniz de kendi işinizin başında olun, yapabilecekleriniz her daim fark yaratacaktır. Çünkü kendini bilen bireyler fark yaratan işler ortaya koyar” dedi.

“Hayatınızın içinde para her şey olmasın”

Bireylerin, yaşamlarının her safhasında kendilerine hedefler koymaları gerektiğini vurgulayan Ersin Denizseven sözlerine “Eğer siz doğru bir hedef belirler, doğru bir planlama yaparsanız işte o zaman hedefinize ulaşabilirsiniz. Hedef koyarken 30 sene sonrası için değil de parça parça ve daha yakın zamanlara hedef belirlemelisiniz. Ayrıca bunu yaparken, ulaştığınızda mutluluk merkezinizi uyaracak hedefler seçmelisiniz” şeklinde devam etti. “Çalışanlar için paradan daha önemli motivasyon, terfi almak, saygı görmek gibi toplamda 20 faktör vardır. Bu faktörler yaş aldıkça ortaya çıkmaya başlar. Hayallerinizi ve hedeflerinizi buna göre belirleyin. ‘Hangi işi yapsam, hangi iş kolunda çalışsam beni çok mutlu eder?’ diye düşünmeye daha öğrenciyken başlayın ve bunu keşfetmek için uğraşın -ki huzurlu, mutlu olacağınız bir hayatın formülünü çözebilin. Hayatınızın içinde para her şey olmasın” dedi.

Kendi deneyimlerinden yola çıkarak önemli bilgiler paylaşmaya devam eden Ersin Denizseven, öğrencilere “Takım çalışmasını önemsemelisiniz. İçinde bulunacağınız takımın hangi parçası olacağınızı bilin. Eğer siz hangi parça olduğunuzu bilemezseniz ne yaptığınızın, nasıl hissettiğinizin önemi kalmaz. Hangi yönünüz güçlü, neyi iyi yapıyorsunuz bunun farkına vardığınız an diğerlerinden ayrılıyorsunuz ve sizin için hayatın rengi orada başlıyor. Buna 'pozisyon liderliği' denir. Birilerine lider olmanıza gerek yok, içinde olduğunuz işi layığıyla ve çok iyi yapabiliyorsanız o zaman da kendi işinizin liderisiniz demektir” sözleriyle iyi bir lider olabilmenin püf noktalarını anlattı. Çalışma dünyasında öne çıkabilen ve seçilen elemanlar olabilmenin noktalarını ise “Sorumluluk sahibi olmak da çok önemli. O işin sorumluluğunu doğru almak, getirdiklerini yerinde ve uygun zamanda yapmak gerekir. Güven telkin edebilen, elindeki kaynaklarını doğru kullanabilen bireyler olmanız işveren tarafından öncelikli tercih edilen olmanızı da sağlar. Tüm bunları yaparken ise kendinizden taviz vermeyin. Standartlarınızı bozmayın. Tutamayacağınız sözler vermeyin, değerlerinizi her zaman önemseyin” ifadeleriyle belirtti.

"Doğru iş doğru insanla üretilir"

Küreselleşen dünyada sürekli gelişen teknolojik yeniliklerin getirdiği Sanayi 4.0 üzerine de bilgiler paylaşan Ersin Denizseven; “Girişimcilik kurumsal ve bireysel olmak üzere ikiye ayrılır. Günümüzde artık kurumsal girişimcilik de en az bireysel girişimcilik kadar önem arz ediyor. 5 kişiyle de aynı işi yaparım diyip diğer çalışanlara farklı iş alanları yaratabilirseniz ve bunu doğru yönetebilirseniz orada doğru adam oluyorsunuz. Endüstri 4.0 da buna en güzel örneklerden. Ancak şunu da belirtmeliyim ki endüstri 10.0 bile gelse insan gücüne her daim ihtiyaç duyulacak. Sakın insan gücüne ihtiyaç kalmayacak diye düşünüp yanlış kararlar vermeyin. Gelişmeleri doğru değerlendirin” dedi. Denizseven konuşmasını “Doğru iş doğru insanla üretilir. Bunu sağlayabilmek için aklınızdaki doğru iş her ne ise o işi seçip doğru insan olun” sözleriyle tamamladı. Ders bitiminde, Ersin Denizseven'e öğrencilerimize katkılarından dolayı bir de teşekkür belgesi takdim edildi.

Beykoz Üniversitesi

https://www.beykoz.edu.tr/icerik/994-yetkinlik-gelistirme-programi-kapsaminda-ersin-denizseven-girisimcilik-uzerine-konustu